Meny

Om oss

Med sju generationer bagare i familjealbumet står Stjernbergs Skafferi stadigt i svensk bagaritradition. I dag är vi ett modernt konditori med ett brinnade intresse för bak och mat. Med totalt tio medarbetare är beslutsvägarna korta. Här finns en stor experimentlust, där alla är med och bidrar. En idé som dyker upp klockan fyra på morgonen kan vara färdig att levereras redan när våra kunder vaknar.  

 

Vår historia 

I slutet av 1800-talet startade många svenska kvinnor, framförallt i Stockholmsområdet, egna företag. En av dem var Caroline Fallbom, som själv var dotter till en bagare. Hon öppnade sitt eget hembageri i Uppsala saluhall 1885 och drev bolaget i nästan 30 år tills sonen Lage Andersson tog över. Lages son Pelle gick i pappans fotspår och startade sitt första bageri som 25-åring.

Pelle drev bageri i Linköping och Berg innan han sommaren 1949 kom till Mariannelund och öpnade konditori Centrum på samma plats där Ica Mathörnan ligger idag. På 1960-talet köpte Pelle och hans fru Maja konditori Wallers i korsningen Storgatan/Centralgatan. När Konsum byggde nytt vid genomfarten flyttade konditoriet till lokalerna som numera hyrs av Pizzeria Amigo. Pelles söner Östen och Ove tog över verksamheten 1974 och drev under en period konditori även i Vimmerby och Ingatorp. 1980 flyttades bageriet till det gamla mejeriet på Parkgatan, där bageriet finns än i dag.  

Konditoriet i Mariannelund såldes 1997 till systrarna Susanne och Cecilia Tagesson och flyttades då till nuvarande lokaler i Centrumhuset. 

2010 lämnade bröderna Andersson verksamheten och Oves son Jörgen tog över bageridelen tillsammans med Susanne. I det nya bolaget, som fick namnet Stjernbergs Skafferi, återförenades familjens bageri och kontidtori. Jörgen och Susannes barn, Hugo och Maja, arbetar båda extra på företaget och utgör därmed sjunde generationen bagare.

Namnet Stjernberg kommer för övrigt från en annan Stockholmsböna - och är Susannes mormor Barbros flicknamn. 

 

Kom och hälsa på!  

Vi finns hjärtat av filmlandskapet Småland, mitt emellan Bullerbyn och Katthult. Närmare bestämt i Mariannelund, där filmerna om Emil i Lönneberga spelades in på 1970-talet. Doktorn i Mariannelund äter lunch här då och då - och om hon någon gång ordinerar vetebullar finns de förstås i vår kakdisk.